Daca ai in plan sa achizitionezi un vehicul electric, probabil ca ai deja in minte o multime de intrebari, printre care si „cat costa incarcarea unei masini electrice?” Daca in cazul unui vehicul alimentat cu benzina e usor sa afli cifrele legate de consumul de combustibil, lucrurile stau putin diferit cand vine vorba de vehiculele electrice.
Preturile la benzina sunt in toate ziarele, cresc constant si variaza de la zona la zona, insa si costul incarcarii unui vehicul electric poate varia, mai ales daca incarci acasa sau la o statie publica de incarcare pentru vehicule electrice.
In majoritatea cazurilor, incarcarea unui vehicul electric acasa este mult mai ieftina decat alimentarea cu benzina sau motorina. Insa la o statie publica cu incarcare rapida aceste economii s-ar putea reduce rapid. Iata cateva scenarii si o imagine de ansamblu a cat costa de fapt incarcarea unui vehicul electric.
kWh pentru incarcarea unei masini electrice
In loc sa platesti o suma anume pe litrul de benzina, pentru incarcarea masinii electrice vei fi taxat pe kilowatt-ora. Si, asa cum pretul benzinei e diferit de la benzinarie la benzinarie, pretul unui kWh poate fi diferit de la zona la zona, sau chiar de la un interval orar la altul. Astfel, va fi ceva mai dificil sa afli cat costa incarcarea unui vehicul electric, desi exista niste cifre medii nationale care te-ar putea ajuta sa iei o decizie bazata pe informatii.
Potrivit KBB, majoritatea vehiculelor electrice disponibile in prezent parcurg intre 5 si 7 km per kWh. Asadar, pentru a afla costul, nu trebuie decat sa imparti totalul de km parcursi la 5 sau 7 si vei afla cati kWh utilizezi in fiecare luna. Inmulteste apoi aceasta cifra cu costul per kWh si vei avea o suma.
Cat costa sa incarci o masina electrica acasa?
E mai dificil sa intelegi cat costa sa incarci un vehicul electric acasa decat la o statie de incarcare. Asa cum probabil ai inteles deja, e mult mai ieftin sa incarci un vehicul electric acasa decat sa alimentezi masina cu benzina si, de asemenea, este mai ieftin decat sa folosesti o statie publica de incarcare.
Pretul per kWh variaza de la zona la zona si chiar in functie de momentul zilei. Din fericire majoritatea oamenilor isi incarca vehiculele electrice acasa, lasandu-le conectate la incarcator peste noapte. Iar daca luam in calcul un cost al electricitatii mai mic pe durata noptii decat ziua, reiese clar ca noaptea este cel mai ieftin moment al zilei pentru incarcarea masinii electrice acasa.
Desi curentul electric va fi mai ieftin decat benzina, va trebui sa cheltui intre cateva mii de lei si cateva zeci de mii pentru a instala un incarcator acasa, in functie de tipul de incarcator si de viteza pe care o vrei. Insa in casele sau apartamentele inchiriate instalarea unui incarcator casnic poate fi imposibila, caz in care va trebui sa depinzi de statiile publice de incarcare.
Costa mai mult sa incarci masina electrica la incarcatoarele publice?
La fel de important pentru pret este si cat timp iti ia sa incarci masina electrica, pentru ca incarcatoarele mai rapide costa in general mai mult per kWh. In Statele Unite de pilda majoritatea statiilor publice de incarcare ofera viteza rapide de incarcare, ceea ce inseamna ca sunt mai scumpe.
Ca exemplu, Tesla are peste 30.000 de incarcatoare Supercharger pe tot globul,care vor incarca un autovehicul Tesla mult mai rapid decat un incarcator lent rezidential. Vei fi nevoit insa, sa platesti un pret mare pentru incarcarea mai rapida. Din fericire, Tesla vine cu o multime de acorduri si stimulente, iar unii dintre clientii sai primesc beneficiaza chiar de Supercharging gratuit.
Insa Tesla nu este singurul producator de masini in acest moment, asa ca masinile Tesla reprezinta doar o parte a ecuatiei. Din nefericire, unele statii publice de incarcare din SUA taxeaza de trei ori mai mult decat ai plati daca ti-ai incarca masina acasa. Acest pret mai mare este un rezultat al incarcarii mai rapide, al momentului zilei si al locatiei.
Pentru a ameliora aceasta tranzitie de la vehiculele pe benzina la cele electrice, multi producatori auto, printre care Nissan si Volkswagen, au inclus stimulente precum doi ani de incarcare publica gratuita la achizitionarea unei masini electrice. Asistam la astfel de gratuitati si de la Hyundai si KIA, care au incheiat un parteneriat cu Electrify America pentru incarcare gratuita, dar limitata.
Cel mai bun pariu este sa iti instalezi acasa o statie de incarcare si sa iti alimentezi masina electrica noaptea, iar la statiile publice sa apelezi doar atunci cand e absolut necesar. Asadar, pentru a raspunde intrebarii initiale: Da, este mai ieftin sa incarci un vehicul electric decat sa alimentezi cu benzina, dar calculele sunt ceva mai complicate!
Sursa: https://www.reviewgeek.com/111618/how-much-does-it-cost-to-charge-an-electric-car/